Kunstiteosed

Kõik teavad, et nõela heinakuhjast ülesleidmine on võimatu ülesanne. Aga kui seda teeks robot? Heinakuhja keskel asetseva roboti ainus missioon on leida heina seest sinna poetatud nõel. Kui see õnnestub, annab robot oma triumfist teada karjakella helistamisega.

See on provokatiivne uurimus tehnoloogia piiridest, mis paneb proovile tehisintellekti kui müstilise ja kõikvõimsa “musta kasti” võimed. Kriitikud nagu Kate Crawford väidavad, et tehisintellekt ei ole ei tõeliselt tehislik ega ka intelligentne. Ka Jeff Bezos on seda nimetanud “tehislikuks tehisintellektiks”, rõhutades selle sõltuvust tihti inimeste poolt tehtavast alamakstud massitööst.

Installatsioon uurib inimkonna ja keskkonna vahelisi suhteid, tuues esile nüansirikkad arutelud tehnoloogilise arengu ja looduslike elementide omavahelise põimumise teemadel. Lisaks tõstatab see ka kriitilise küsimuse meie aina kasvava sõltuvuse kohta tehnoloogiast: on see õige tee edasi?

Teose loomist toetasid:
Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024, Eesti Kultuurkapital, HKUST (GZ)

Varvara & Mar kunstnikeduo on loodud 2009. aastal ja selle moodustavad Varvara Guljajeva ja Mar Canet, kelle teosed on sageli tõuke saanud digitaalajastust. Oma kunstnikupraktikas seisavad nad silmitsi sotsiaalsete muutustega ja tehnoloogilise ajastu mõjudega. Peale selle huvitab neid kineetika ja osaluskunst, mis on oluline osa nende loomingust.

Kunstnikepaar on oma teoseid näidanud arvukatel rahvusvahelistel näitustel ja festivalidel. Varvara & Mar töid on eksponeeritud ZKM-is (Karlsruhe), MAD-is (New York), FACT-is (Liverpool), Santa Monicas (Barcelona), Barbican Centre’is (London), Onassise kultuurikeskuses (Ateena), Ars Electronica muuseumis (Linz) jne.

Varvara & Mari koduleht
Varvara & Mar Instagramis

  .Resize "200x"
needle_GabrielaUrm_cover.jpg
Fotod Gabriela Urm, Laura Strandberg