Näitused
Metsikud helid

“Metsikud helid” toob tehnoloogilise näituse lahtioleku viimasel nädalavahetusel 14.-15. septembril Maajaama kuplite vahele täiendavaid helilisi ja performatiivseid sekkumisi, et anda metsikule näitusele kohane lõppakord.

Samal ajal kui maastikul saab viimaseid päevi avastada näituse “Metsikud bitid” teoseid pakuvad kogemusele täiendava kihi erikülalised:

Klemens Kohlweis & Andreas Zißler “Päikese olevuste” kunstnike-triost teevad live-esituse paraboolsetel kõlaritel. Ekke Västrik salvestab ja uurib Maajaama helimaastikke otsides neid veesilmadelt ja märgaladelt. Aivar Tõnso avardab oma ruumilise heli installatsiooniga ümbritsevat keskkonda ja Raul Keller püüab imaginaarseid raadiolaineid. Tõnis Koppel esitab lisaks omaloomingule kontrabassil ka helilooja Liisa Hirschi teose, mis pöörleb nii helis kui ruumis, sest leiab aset Julijonas Urbonase loodud pöörleval mururingil “Muru tsentrifuug”. Jan Teeveti, Henri Hüti & Algorütmide arheoloogiline kuuldemäng kutsub külastajaid metallidetektoriga maastikku uurima. Ieva Matveja teeb live-performance’i, kus ta kasutab Maajaamas salvestatud keskkonnahelisid.

AJAKAVA:

Installatsioonid:

kl 12-20:
Ekke Västrik “Elav vesi/vee elu”
Aivar Tõnso “Illuminoorne rada”

kl 12-16
Jan Teevet, Henri Hütt & Algorütmid meta-arheoloogiline kuuldemäng “Väli”

Lived:

L, 14.09
kl 16-18.30*
16.00 Tõnis Koppel (live) Liisa Hirschi teose ettekanne
17.00 Raul Keller (live)
18.00 Klemens Kohlweis & Andreas Zißler (live)

P, 15.09
kl 16-18.30*
16.00 Tõnis Koppel (live) Liisa Hirschi teose ettekanne
17.00 Ieva Matveja (live)
18.00 Klemens Kohlweis & Andreas Zißler (live)

*Ajakava on umbkaudne ja korraldaja võib ajakavas muudatusi teha. Kuna kontserdid toimuvad vabas õhus, siis võib kava ilmast lähtuvalt muutuda.

Sündmuse sissepääs näituse piletiga. Piletid müügis Piletilevis.

Helisündmuse “Metsikud helid” toimumist toetab Eesti Kultuurkapital.
Näitus “Metsikud bitid” kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi.

INSTALLATSIOONID:

ELAV VESI/VEE ELU
10-minutiline kõrvaklapi installatsioon
Ekke Västrik

“Elav vesi/vee elu” on heliinstallatsioon, mis toob kuuldavale inimkõrvale tavaliselt tabamatud helid. Maajaama järve floora ja fauna loovad üllatavalt rikkalikud kihinatest-kahinatest, mulinatest ja mulksatustest koosnevad helimustrid. Helid on üpris vähese lisatöötlusega, et tuua kuulajani võimalikult autentne kogemus näiteks konna perspektiivist.

VÄLI
Meta-arheoloogiline kuuldemäng
Jan Teevet, Henri Hütt & Algorütmid

“Väli” on heli-lavastus, mis ühendab etenduskunsti, looduse ning risomaatilise loo jutustuse viisid. Külastaja rändab mööda kureeritud maastikku, kõrvaklapid peas, metallidetektor käes ning proovib erinevaid (kunstilisi) artefakte välja kaevates panna enda jaoks kokku loo, järjest suundi valides ning sisetunnet usaldades. Kuidas tegeleda usalduse küsimusega kui meediumeid, võtteid ja mõtteid on nii kihiti või mida usaldada?

** ILLUMINOORNE RADA
**21-kanaline heliinstallatsioon
Aivar Tõnso

Kuus aastat tagasi esimese “Metsikud bitid” näituse ajal avastas Aivar Tõnso Maajaama territooriumi metsaselt alalt vaevalt nähtava vana mõisatee ja püüdis sinna loodud installatsiooniga “SEGAmets” rikastada selle ääres asuvat metsakooslust digitaalsete helidega. Nüüd, kus see tee on jalutatud selgepiiriliselt eristuvaks rajaks on helidialoog suunatud jalutaja tajudele. Rajal sündiva illuminoorse helikogemuse puhul ei ole niivõrd oluline konkreetne meeleseisund vaid ajatäppidena ruumis ja ajas hajutatud helide lahustumine kujuteldavateks objektideks või sündmusteks.

KUNSTIBUSS

Laupäeval, 14. septembril toob näitusele Tartust ja Tallinnast ka kunstibuss. Bussi ja näituse kombopiletid müügil Piletilevis.

Päevase sündmuse piletihind on Tallinnast 28€  ja Tartust 18€ ning see sisaldab mugavat bussitransporti ja näituse “Metsikud bitid” piletit 8€ (tavahind 10€). Minifestivali “Metsikud helid” külastamine on näituse pileti sees.

Päevakava: 
11.30 Kunstibuss stardib Tallinnast, Nunne parklast
13.50 Peatus Tartus, Vanemuise alumises parklas
14.30 Kohalejõudmine Maajaama
20.30 Starditakse tagasiteele 
21.10 Peatus Tartus
23.30 Jõudmine Tallinnasse

Gabriela Urm06779.jpg